Turks Fruit

Turks fruit is een film geregisseerd door Paul Verhoeven. Het is een drama/ liefdesverhaal met als hoofdrolspelers Rutger Hauer en Monique van de Ven. Winnaar van het Gouoden Kalf in 1999, voor beste film van de eeuw. Paul Verhoeven is een bekende regisseur uit Nederland. De film is ook genomineerd geweest in 1974 in de UK voor de beste buitenlandse film.

Verhaallijn:
Het verhaal gaat vooral over de liefde en het seksleven tussen Olga en Erik. Dit onderwerp spreekt mij zelf wel aan en het is ook een onderwerp wat in de jaren 70 en 80 wel iets is wat de mens bezighield en wat nu nog steeds zo is. Er worden nog steeds films gemaakt over mensen die verliefd op elkaar worden en die liefde bedrijven, trouwen enzovoort. Daarnaast vind ik dat de film te weinig pit heeft. In mijn beleving was het niet meer dan een aantal seks scènes tussen Olga en Erik die eerder lijken op twee pubers dan op een getrouwde man en vrouw. Ook zijn sommige scènes gewoon heel erg onrealistisch zoals bijvoorbeeld op het begin dat Erik een lift nodig heeft, Olga stopt voor hem en vervolgens binnen één minuut rijden ze naar een parkeerplaats waar ze al meteen seks hebben. Het lijkt me nou niet dat zoiets zó snel gaat in werkelijkheid. Mijn conclusie is dus dat ik het een onsamenhangend verhaal vindt met slordig en nogal snel geschoten seksscènes.

Acteerwerk:
Ik vond de kwaliteit van het acteerwerk ten opzichte van onze tijd minder goed. Sommige stukken van zowel Olga als Erik zijn totaal niet overtuigend. Zo is het op het einde wanneer Olga ernstig ziek is de bedoeling dat de kijker geëmotioneerd en ontroerd raakt van de scene, maar door het acteerwerk van Olga(Monique van de Ven) vind ik het stuk alleen maar lachwekkend. Verder vind ik dat ze ook heel erg overdreven acteren. Zo zijn ze bijvoorbeeld in een restaurant aan het dineren en dan zit er een paardenoogbal tussen zijn eten, daar reageert Erik dan heel heftig op en gaat daarna op de tafel staan dansen enzovoort. Naar mijn mening is dit gewoon overdreven.

Camerawerk:
In de beelden zat veel beweging en er is geen statief of iets in die richting gebruikt. Er is bewust gekozen voor het filmen uit de losse hand omdat ze de film een vlot karakter wilde geven. Ik denk dat dat een goede keuze is voor de film omdat het de film een rauwer karakter geeft en dat past er goed bij. Soms is het wel een klein beetje irritant omdat als je dan naar de film aan het kijken bent het hele beeld geen een moment echt stil staat, er is altijd beweging in.
Daarnaast hebben ze in de film ook veel gebruik gemaakt van close ups, zo kun je de emoties van de acteurs nog beter zien.

Montage:
De scènes in de film lopen geleidelijk op elkaar over en de film zit goed in elkaar qua montage. Zo gaat het bijvoorbeeld niet van de ene kamer naar een heel andere kamer, maar als Erik bijvoorbeeld op zoek is naar Olga als hij haar heeft aangereden dan begint het eerst met een shot van het huis waar het zich afspeelt en dan een shot van naar binnen. Het ene beeld springt dus geleidelijk naar het volgende beeld.

Tegen de maatschappij
De hoofdrolspeler schopt tegen de maatschappij. Waarom? Hij is een echte loser, die veel seks heeft, veel herrie schopt en onder andere arm is. Met betrekking tot de censuur zijn er nu meer regels. In de film komt veel seks en bloot voor en dit is een van de eerste films waar dat zo drastisch in gebeurt en dat heeft de maatschappij zeker geschokt in die tijd. Wat er nieuw en anders was, was dat er ongelooflijk veel seks in voor kwam, er kwam meer grof taalgebruik, veel schokkende beelden. Het was absoluut geen sprookje want de vrouw ging uiteindelijk dood. Uiteraard was de hoofdrolspeler een absolute loser, zonder geld en geen vaste baan. Alhoewel hij wel kunstenaar is waar hij wel wat geld mee verdiend.

Andere films beïnvloed
Het heeft andere films beïnvloed door een andere aanpak, ze hebben een echte underdog gebruikt. Ze hebben de maatschappij er flink bij betrokken door de koningin in de film te gebruiken, het verkeer dat Erik zo nu en dan flink terroriseert in de film en de openbaarheid is natuurlijk veel meer dan in de films die hiervoor zijn uitgebracht. Dit heeft andere regisseurs beïnvloed door het uitbundige acteren, de schokkende beelden waar andere films later ook meer mee zijn gaan doen, er kwam meer grof taalgebruik en seks in films. De verhaallijn was ook bijzonder, die zullen andere regisseurs ook wel hebben meegenomen in het maken van nieuwe films. Het was een goed verhaal dat veel impact heeft gehad op de maatschappij in die tijd. Leuke acteurs en dan met name Rutger Hauer die later onwijs bekend is geworden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s