Miscommunicatie

Wanneer je een gesprek aangaat zijn er 3 dingen die belangrijk zijn, dat is allereerst de zender. Dat is de persoon die iets wil vertellen tegen een ander persoon. Dit wat hij wil vertellen wordt ook wel de boodschap genoemd, dus hetgeen wat je over wilt brengen. De boodschap, dus wat de zender over wil brengen naar iemand anders, gaat naar de ontvanger. De ontvanger is degene die de boodschap van de zender ontvangt. Maar wanneer ontstaat er dan miscommunicatie? Miscommunicatie ontstaat vaak doordat de ontvanger een boodschap van de zender verkeerd interpreteert. Ook non-verbale communicatie speelt hierbij een rol. Als je bijvoorbeeld iets boos zegt tegen Kees dan vat hij dit al heel anders op als dat je het heel normaal zegt. Een voorbeeld:

Eric en Kees zijn samen koffie aan het drinken aan een meertje in een park. Genietend van de zon die op hen schijnt komt Eric tot de conclusie dat zijn koffie op is. De koffiekan staat langs Kees dus Eric vraagt aan Kees ‘’Goh, Kees is er nog koffie?’’ waarop Kees Eric aankijkt en zegt ‘’Ja Eric, er is nog koffie.’’ Daarna kijkt hij weer voor zich uit naar de eenden in de vijver. Wat Eric eigenlijk dus bedoelde is of hij nog wat koffie mocht, omdat zijn kop leeg is. Dit begrijpt Kees niet want hij dacht dat Eric geïnteresseerd was in er nog koffie inzat maar niet of hij het nog wilde. Vervolgens vraagt Eric aan Kees ‘’Goh, Kees mag ik nog een kopje koffie?’’Waarop Kees de kan met koffie pakt en het in begint te schenken. Door een vraag anders en beter te formuleren zie je nu dat miscommunicatie kan worden voorkomen. In deze miscommunicatie is de zender (Erik) die de boodschap (Ik wil nieuwe koffie) naar de ontvanger (Kees) stuurde niet goed overgekomen. De fout ligt dus in de boodschap en door deze vervolgens anders te formuleren, dus in plaats van ‘’Is er nog koffie?’’ te zeggen: ‘’Mag ik nog een kopje koffie?’’ verloopt de communicatie tussen Kees en Erik goed en krijgt Erik gewoon een kopje koffie.

Miscommunicatie kan dus in dit voorbeeld gewoon aan kleine dingen liggen, sommige mensen zullen de vraag van Erik wel snappen de eerste keer en sommige niet.

Plaats een reactie